SPORTTAPING - KINESIOTAPE

sporttaping


Musculoskeletale aandoeningen (problemen van het spier- en gewrichtsstelsel) vragen in de eerste plaats om een correct gestelde diagnose en hieruit voortvloeiend een adequate behandeling waarbij onder meer aangepaste oefentherapie en – sportparticipatie een cruciale rol spelen. Ter aanvulling hierop kan taping een belangrijke rol spelen. Een correct aangelegde tape en/of bandage kan immers de laatste fase van de ‘return to play/work periode ’ faciliteren en letterlijk ook ondersteunen. Een gekwetste structuur (gewricht, spier, ligament, kapsel) zal hierdoor in de eerste plaats worden beschermd tegen nieuwe schade waardoor de intrinsieke genezing niet in het gedrang komt en de kans op herval of terugval in de oude of een nieuwe blessure wordt beperkt.


kinesiotape


De uit Zwitserland afkomstige (ook wel EasyTape of medicaltape) versnelt het herstelproces, stuurt spieren en gewrichten, verbetert de stabiliteit, vermindert de pijn en schept voorwaarden voor een snelle actieve revalidatie. Easy Tape of medicaltape zijn namen voor vrijwel hetzelfde principe.
De tape is 3-dimensionaal rekbaar, heeft een rekbaarheid van 140-150% (vergelijkbaar met de huid), (bijna) geen huidirritaties, kan enkele dagen gedragen worden, is vochtbestendig en is medicamentenvrij.

De samenstelling en eigenschappen van Kinesiotape is anders dan gewone (sport) tape. Door de specifieke samenstelling, materiaal en fabricage heeft de tape veel voordelen ten opzichte van andere tapesoorten. Het is speciaal materiaal, geweven als de huid, en heeft de volgende eigenschappen:

De dikte en het gewicht van de tape zijn vergelijkbaar met de huid. Daardoor vergeet je al snel dat je tape op hebt. Het rekt in meerdere richtingen, diagonaal om de lengteas. Het is lucht- en vochtdoorlatend waardoor de huid kan "ademen" en kan zweten. Hierdoor ontstaat minder snel verweking en irritatie van de huid. Het heeft een hypo-allergene lijmlaag die reageert op warmte. Hierdoor hecht de lijm goed op de huid en treedt er weinig tot geen huidirritatie op. De tape blijft enkele dagen op de huid zitten, afhankelijk van de locatie. Normaal blijft de tape 1-2 dagen op de handen en voeten plakken 3-4 dagen op de rest van het lichaam. De tape is vochtbestendig waardoor er gewoon met de tape gedoucht en gezwommen kan worden. Er zijn geen medicinale bestanddelen aan de tape toegevoegd. De snelle pijnvermindering na het aanbrengen van de tape doet dit vaak wel vermoeden. De tape is met 15% rek opgebracht op de onderlaag en krimpt nadat het op de huid opgebracht is. Dit geeft afname van druk en pijn en stimuleert de doorbloeding. De tape is gemakkelijk weer te verwijderen van de huid en laat geen lijmsporen achter.

Krimpwerking (shrink & lift effect)

De ‘krimpwerking’ is de belangrijkste werking van de tape. De tape lift tijdens het krimpen de huidlagen waardoor drukafname en pijnafname ontstaat. Door het krimpen stimuleert de tape ook sensoren in de huidlagen (in de fasci) waardoor een betere sturing van de spieren ontstaat.


Het verschil tussen Kinesiotape en gewone Sporttape


Het traditionele Sport tapen is vaak gericht op het geheel of gedeeltelijk vast zetten (immobiliseren) van gewrichten. Dit ontneemt een gewricht en de spieren er omheen de mogelijkheid om datgene te doen waar ze voor gemaakt zijn: BEWEGEN! Doordat de traditionele sporttape stug is en niet rekbaar, zal de tape leiden tot extra druk bij bijvoorbeeld zwellingen. Deze druk knelt de bloedvaten af waardoor meer pijn ontstaat, de bloedtoevoer wordt afgekneld en herstel wordt belemmerd. Kinesiotape is juist gericht op drukvermindering van het aangedane gebied, verbetering van de doorbloeding en stimulering van een correcte beweging. Daardoor geeft Kinesiotape een sneller herstel dan de traditionele Sport tape.


Kinesiotape werkt anders dan gewone Sport tape. Kinesiotape helpt het lichaam bij het natuurlijke herstelproces. Door de eerder genoemde krimpwerking lift Kinesiotape de huidlagen en creëert vermindering van de druk tussen de huid en de spieren. Zo ontstaat een betere doorbloeding en vochtafvoer (drainage) van het weefsel.


Bij intensief sporten, maar in grotere mate bij blessures, ontstaan scheurtjes van het spierbindweefsel. Het lichaam reageert hierop door middel van een ontstekingsreactie. Een ontstekingsreactie is een natuurlijk herstelproces van het lichaam. Bepaalde stofjes die vrijkomen bij de scheurtjes trekken als het ware meer bloed naar het aangedane gebied. Hierbij komt ook extra vocht vrij dat aan de buitenkant zichtbaar is als zwelling. Zwelling veroorzaakt druk in de weefsels. Deze druk belemmert de aan -en afvoer van voedingsstoffen en vocht. Hierdoor blijft bijvoorbeeld een verstuikte enkel lang dik en pijnlijk. Kinesiotape lift de huidlagen op waardoor de druk in weefsels onder tape daalt. Hierdoor gaat de aan –en afvoer van stoffen beter waardoor er een snellere genezing ontstaat. Bewegen met de tape op verstekt dit effect.


Door vocht ontstaat druk in de verschillende weefsels, spieren, onderhuidse lagen en alles daar tussen. Toename van druk prikkelt de druksensoren. Dit wordt ervaren als een pijn. Druk zelf maar eens op een pijnplek, dan zal de pijn toenemen. Pijn wekt een beschermingsreflex op van de spieren: de spieren gaan extra aanspannen (hypertonie en spierspasme).

Vocht veroorzaakt drukverhoging in de ruimte tussen de huid en de spieren, de interstitiële ruimte. Drukverhoging veroorzaakt stagnatie van de lymfecirculatie doordat het kleppensysteem, waaraan het lymfesysteem zijn werking dankt, zijn functie verliest. Door verhoogde druk sluiten de kleppen niet meer. Hierdoor ontstaat meer zwelling en nog meer drukverhoging. De mechanoreceptoren worden hierdoor gefasciliteerd. Prikkeling van deze druksensoren onder de huid wordt ervaren als een pijnprikkel. Pijn veroorzaakt weer spierspasme en hypertonie. Het gevolg van dit alles is: pijn, hypertonie, zwelling, verkleuring, instabiliteit, krachtsvermindering en functieverlies.

De krimpwerking van Kinesiotape geeft juist drukdaling. Drukdaling geeft direct afname van de pijn. Hierdoor neemt spierspasme af, normaliseert het bewegingspatroon en neemt de angst om te bewegen af. En bewegen stimuleert weer de doorbloeding en het herstelproces.